pelviwand-stavar

Stavar för att behandla spända och smärtande muskler i bäckenbotten

Pelviwand

Äntligen nya stavar i lager! På grund av leveransproblem av den tidigare modellen har vi nu bytt till en annan, likvärdig stav. Det här är en stav som är framtagen av fysioterapeuter för behandling av både ytlig och djup bäckenbottenmuskulatur. Båda ändarna kan användas för behandling.

Staven har en mjuk yta av medicinsk silikon. Den kan användas med valfritt vattenbaserat glidmedel. Staven tvättas i varmt vatten med mild tvål eller desinfekteras med ytdesinfektion.

Pris: 895 kr

Beställning sker via formuläret direkt här på sidan. Betalning sker via faktura som du får i ditt paket.

Vi skickar din vara inom 7 arbetsdagar, men snabbare om vi kan.

Pelvicare bjuder på frakt inom Sverige!

Jag vill beställa en stav!

Behandla överspänning i bäckenbotten

Långvarig smärta i bäckenbotten är besvärligt och ibland svårt att komma till rätta med. För hög spänning i bäckenbotten kan bidra till samlagssmärtor, blås- och tarmtömningsbesvär, svanskotesmärta, nervsmärta och påverkan på muskelfunktionen.

Även om smärtan sällan enbart beror på spända muskler i bäckenbotten, så kan manuell behandling vara hjälpsamt. Hos en specialiserad fysioterapeut kan du få hjälp med att bedöma spänningsnivå och funktion i bäckenbotten och du kan få guidning i hur du reglerar spänning. Det är viktigt att förstå att spänning inte alltid är orsak till besvären, även om det ofta förekommer hos personer med smärta. Smärta föder spänning och spänning föder ibland smärta och vi vet inte alltid vad som kommit först. Det betyder också att alla besvär inte försvinner med en spänningsreducerande behandling.

Självbehandling med stav eller manuell behandling hos fysioterapeut är en pusselbit, men sällan hela lösningen. Du behöver även få hjälp till att se helheten, vad som triggar och vad som lindrar dina besvär. Med det sagt är det helt ofarligt att behandla med en stav, så länge du lyssnar på din kropps signaler. Ömhet under och efter behandling kan förekomma, men din smärta ska aldrig öka av behandlingen.

Att arbeta med spänning i bäckenbotten handlar ofta om att:

  1. Bli medveten om spänningstendenser och analysera triggande faktorer som är möjliga för dig att påverka. Detta kan handla om vanor och beteenden så som stress, toavanor, hållning, andningsmönster och mycket mer.
  2. Reglera ner spänningen, byt och bryt vanor och triggers.  Öva kroppen i att inte reagera på triggers med ökad spänning och försök ta kommando över kroppens reaktioner när det ändå händer.
  3. Behandla spänningens följder. Adressera smärta eller andra dysfunktioner. Det kan göras genom manuell behandling, övningar, generell träning, läkemedel, terapi eller annat.

Såhär använder du staven:

  1. Ligg bekvämt, gärna på rygg med böjda ben. Vissa slappnar av bättre i ett varmt bad.
  2. Använd valfritt vattenbaserat glidmedel för att undvika obehag när du för in staven.
  3. Börja med att föra in staven i vagina fram till stavens första vinkel.
  4. Se vagina som en klocka där klockan 12 är upp mot urinröret och klockan 6 ned mot ändtarmen. Undvik att behandla området mellan 11 och 1 och 5 och 7 för att inte lägga tryck mot urinrör eller tarm.
  5. Placera staven åt höger eller vänster sida och knip till. Gör du detta korrekt känner du en rörelse i staven. Slappna sedan av och lägg på ett lätt tryck med staven nedåt/utåt, i riktning mot mosatt sidas lår. Du kan också röra staven längs muskeln, en sida i taget, för en mer masserande effekt. Töjning kan hållas 15-90 sekunder och upprepas 3-5 gånger per sida. Ta gärna några djupa andetag samtidigt som du sakta ökar trycket. Ligg bekvämt och tungt med kroppen mot underlaget och försök att inte spänna emot. Det är inte ovanligt att smärtan strålar ut i ett större område och det brukar lätta allt eftersom du behandlar.
  6. Staven kan även användas analt. Iaktta viss försiktighet i riktning 11-1 mot vaginas bakvägg, i övrigt kan du behandla överallt. Anal behandling underlättas ofta i sidliggande, men du kan föra in staven i ryggliggande och därefter vända dig på sida. Dra gärna knän upp mot magen. Vi rekommenderar att du med vagina börjar med vaginal behandling.
  7. Dra ut staven en bit innan du byter sida så att du inte vrider den mot tarm eller urinrör.

Om du upplever att manuell behandling lindrar dina besvär kan en stav erbjuda dig en lösning för egen behandling, när och var du vill. Det kan verkligen göra skillnad och ger dig en känsla av egen kontroll över din kropp. Magin ligger inte i någon annans händer, utan att du själv närmar dig din smärta och sakta men säkert möter den, behandlar den och utmanar den. På vägen kommer det att hända saker både lokalt, men också centralt – i din hjärna. Smärta tolkas och styrs genom vårt nervsystem och ju mer hotfull smärtan känns, desto högre tolkas den. Att lära sig att reglera smärtan genom olika tekniker kommer ge positiva effekter både lokalt och centralt.


-Tvätta staven med tvål och vatten eller ytdesinfektion.

-Staven är en individuell produkt.

-Sluta använda staven om dina besvär förvärras. Konsultera gynekolog eller fysioterapeut om du upplever försämring.

-Behandla hellre varsamt i början och öka tid och tryck allt eftersom. Det kan vara bra att börja med behandling varannan till var tredje dag. Det är bra för att hinna utvärdera din smärta och effekt på behandlingsfria dagar. Öka till daglig behandling om du behöver ch upplever god effekt.

– Om du upplever att det är svårt att få till tekniken i hur du bäst använder staven – ta med den till en specialistfysioterapeut inom obstetrik/gynekologi och be om hjälp. Fysioterapeuten kan ofta guida dig i vilka strukturer som du behöver nå med staven och hur du ska designa och dosera behandlingen.

%d bloggare gillar detta: